Narcizam i narcisoidni poremećaj osobnosti

Narcisoidni poremećaj osobnosti (NPO) je vrsta psihološkog poremećaja koji se karakterizira pretjeranim osjećajem vlastite važnosti, potrebom za prekomjernom pažnjom i divljenjem, te nedostatkom empatije prema drugima. Osobe s NPO često imaju problematične međuljudske odnose i mogu se ponašati arogantno i dominantno. 

Uzroci NPO mogu biti raznoliki. Genetski faktori igraju ulogu, ali i rani odgoj, posebno ako je dijete bilo izloženo ekstremnim očekivanjima, zanemarivanju ili zlostavljanju. Društveni utjecaji poput društvenih medija i kulture isticanja slavnih osoba također mogu poticati narcisoidne tendencije.

Osobe s NPO često imaju teškoće u međuljudskim odnosima jer njihova potreba za divljenjem i nedostatak empatije mogu dovesti do manipulativnog ili iskorištavačkog ponašanja. To može uzrokovati sukobe u obiteljskim, romantičnim i profesionalnim odnosima.

Liječenje NPO obično uključuje psihoterapiju, koja pomaže pojedincima prepoznati i promijeniti destruktivne obrasce mišljenja i ponašanja. Grupna terapija također može biti korisna jer omogućuje osobama s NPO da uče o empatiji i međuljudskim vještinama.

Važno je napomenuti da liječenje zahtijeva dugotrajan rad i posvećenost, a promjene se obično događaju postupno. Podrška obitelji i prijatelja također može biti ključna u procesu oporavka.

Koja je razlika između narcisoidnog poremećaja osobnosti i narcizma ili narcisoidnog karaktera?

Narcizam je osobina ličnosti koja se može manifestirati kao samopouzdanje, samoljublje ili egocentrizam, i do neke mjere je prisutan kod većine ljudi. Međutim, kada narcizam postane prekomjeran i počne negativno utjecati na osobu i njene odnose s drugima, može prerasti u narcisoidni poremećaj osobnosti (NPO).

NPO je klinički dijagnosticiran poremećaj koji se nalazi u Američkom priručniku za dijagnostiku i statistiku mentalnih poremećaja (DSM-5). Osobe s NPO imaju duboko ukorijenjen obrazac grandioznosti, potrebu za divljenjem i nedostatak empatije, što može dovesti do značajnih problema u socijalnom, profesionalnom i osobnom funkcioniranju.

Dakle, glavna razlika između narcizma kao osobine i NPO kao poremećaja je stupanj utjecaja na život pojedinca i njegovih međuljudskih odnosa. Narcizam može biti samo jedna dimenzija osobnosti, dok je NPO ozbiljan poremećaj koji zahtijeva profesionalnu pažnju i intervenciju.

Prati me i podijeli:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)